Shopping cart

No products in the cart.

⚠️V období 19.3. – 19.4.2025 môže dôjsť k oneskoreniu odoslania objednávok o 1-2 dni. Ďakujeme za pochopenie!

Teriyaki omáčka: Pôvod história a chutné využitie v kuchyni

  • Domov
  • Blog
  • Teriyaki omáčka: Pôvod história a chutné využitie v kuchyni

Teriyaki omáčka je ikonická súčasť japonskej kuchyne, ktorá si za posledné desaťročia získala obrovskú popularitu aj mimo Japonska. Jej sladko-slaná chuť, lesklý vzhľad a univerzálnosť ju robia ideálnou voľbou na ochutenie rôznych druhov mäsa, rýb, tofu či zeleniny. V tomto článku sa pozrieme na pôvod a históriu tejto omáčky, ako aj na klasické spôsoby jej použitia a moderné kreatívne variácie.

1. Pôvod a história teriyaki omáčky

Slovo teriyaki pochádza z japončiny, kde „teri“ znamená lesk alebo glazúru a „yaki“ označuje spôsob prípravy jedla grilovaním alebo opekaním. V podstate teda ide o techniku prípravy, pri ktorej sa suroviny glazujú sladko-slanou omáčkou a následne grilujú alebo opekajú, čo im dodá charakteristický lesklý vzhľad.

Prvé zmienky o teriyaki pochádzajú z obdobia Edo (1603 – 1868), kedy sa japonskí kuchári začali pohrávať s kombináciou shoyu (sójovej omáčky), mirinu (sladký ryžový alkohol) a sake (ryžový likér). Táto zmes sa používala najmä na ochutenie rýb ako makrela alebo tuniak. Postupne sa technika teriyaki rozšírila aj na kuracie a hovädzie mäso.

V 20. storočí sa teriyaki dostala do USA prostredníctvom japonskej imigrantskej komunity, najmä v oblasti Havaja a Kalifornie, kde sa stala obľúbenou v „fusion“ kuchyni. Dnes je dostupná v takmer každej kuchyni na svete – ako hotová omáčka, ktorú stačí naliať na panvicu.

Teriyaki omáčka blog 1

2. Klasické a moderné spôsoby využitia teriyaki omáčky

Jednou z najväčších predností teriyaki omáčky je jej univerzálnosť. Možno ju použiť ako marinádu, polevu, glazúru alebo dokonca ako základ pre stir-fry jedlá. Tu sú najbežnejšie spôsoby, ako si ju vychutnať:

a. Teriyaki kuracie (Chicken Teriyaki)

Klasické jedlo, pri ktorom sa kuracie prsia alebo stehná opečajú a polejú glazúrou z teriyaki. Podáva sa s dusenou ryžou a varenou zeleninou.

b. Teriyaki losos (Salmon Teriyaki)

Ideálne pre milovníkov rýb. Losos sa najprv rýchlo opečie a potom sa dusí v omáčke, ktorá mu dodá lesk a intenzívnu chuť.

c. Teriyaki tofu

Vegetariánska verzia, ktorá je rovnako chutná ako mäsové varianty. Tofu nasaje omáčku a po opečení vytvára jemnú kombináciu chuti a textúry.

d. Stir-fry s teriyaki

Rýchly spôsob prípravy zeleniny, kuraťa alebo hovädzieho mäsa na panvici s teriyaki omáčkou. Ideálne pre zaneprázdnených kuchárov, ktorí hľadajú chutné a rýchle riešenie.

e. Teriyaki burger alebo wrap

Západoázijská fúzia: hovädzí alebo kurací burger s teriyaki glazúrou, doplnený o ananás, čerstvú zeleninu a sezamový dressing.

f. Teriyaki ako omáčka na ryžu alebo nudle

Jednoducho prelejte horúcu ryžu alebo udon rezance teriyaki omáčkou a doplňte o obľúbené proteíny a zeleninu.

Teriyaki omáčka blog 2

Záver

Teriyaki omáčka je dokonalým spojením tradície a moderného varenia. Či už hľadáte jednoduchú marinádu na kuracie mäso alebo chcete dodať šmrnc vegetariánskemu jedlu, teriyaki je vždy tou správnou voľbou. Ak chcete objaviť široký výber kvalitných japonských omáčok vrátane teriyaki, navštívte Asianshop. V našich predajniach aj online nájdete všetko potrebné na prípravu autentickej ázijskej kuchyne priamo u vás doma.

 

 

Hádam máte záujem o :

  1. KOIKEYA zemiakové čipsy s teriyaki 100g
  2. Objavte rozmanité príchute Mochi
  3. KIKKOMAN Teriyaki marináda 250ml
  4. KIKKOMAN Teriyaki bezlepková 250ml
  5. AYUKO Teriyaki omáčka 150ml

Leave A Comment

0
míňať  59,00 viac získať doprava SK zadarmo
Vaša karta je prázdna!

Zdá sa, že ste do košíka ešte nepridali žiadne položky.

Prehľadávať produkty