Suši je jedným z celosvetovo najznámejších jedál v japonskej kultúre stravovania s tisícročnou históriou a rastúcou popularitou na celom svete. Keď sa hovorí o suši, ako prvé sa ľuďom vybaví japonská kuchyňa.
Ingrediencie
- 10g Soľ
- 50g cukor
- 100g biely ocot
- 200g sushi ryža
- 1-2 ks uhorka
- 1-2 ks mrkva
- 1-2ks klobása
- 30g biely sezam
- 30g čierny sezam
- 10ks nori
- 1 ks sushi podložka(mat)
Postup
- Pripravte ocot na sushi: 10 g soli, 50 g cukru, 100 g bieleho octu. Všetko vyšľahajte, kým sa to nespojí, alebo zohrejte v mikrovlnnej rúre, prípadne v pare nad vodou, kým sa to nerozpustí. Dodržujte pomer 1:5:10 pre soľ, cukor a ocot. Alebo si v obchode kúpte ocot na sushi.
- Sushi Ryžu umyte a namočte na 20 minút do vody, potom ju uvarte v ryžovare.
- Slupku uhorky osoľte malým množstvom soli a odstráňte stred. Očistite mrkvu.
- Nakrájajte uhorku a mrkvu na julienne pásiky.
- Klobásu rozdrobte.
- Pripravte si primerané množstvo bieleho sezamu, čierneho sezamu a morských rias.
- Keď je ryža hotová, pridajte 3 polievkové lyžice sushi octu, dobre premiešajte s ryžou a nechajte vychladnúť. (Nepotrebujete príliš veľa sushi octu, stačí malé množstvo.)
- Vytvorte prvý typ sushi, ako zmrzlinu. Vystrihnite malý kúsok nori do obdĺžnika.
- V jednorazových rukaviciach na rukách rozložte ryžu a pritlačte ju na rovnú plochu. Nerozotrite príliš veľa ryže! Potom poukladajte postupne uhorku, klobásu, mrkvu a morské riasy a nakoniec posypte čiernym a bielym sezamom.
- Zrolujte do tvaru zmrzliny (kornútika)!
- Druhý typ, nori shoumaki sushi. Položte list nori na podložku na sushi, hladkou stranou nadol, hrubou stranou nahor.
- Rovnomerne rozložte ryžu a odspodu na ňu položte mrkvu, uhorku, klobásu a morské riasy, posypte bielym a čiernym sezamom.
- Rolujte podložku na sushi odspodu nahor, pričom ju pri každom rolovaní rovnomerným tlakom zaistite rukami. Pri rolovaní podložku na sushi vytiahnite nahor. Vytvarujte ju do konečného tvaru.
- Tretím typom je sushi rolované opačne. Pripravte si plastovú fóliu na zakrytie podložky na sushi. Rozprestrite list nori a položte naň ryžu v pravidelnom vzore. Dbajte na to, aby bola ryža rovná a dobre rozložená. Môžete ju jemne pritlačiť dlaňou.
- Otočte sushi vyložené ryžou hore nohami, ryžou smerom nadol a nori smerom nahor! (Lepiaca fólia je preto, aby sa ryža neprilepila na podložku na sushi).
- Na vrch nori odspodu nahor naaranžujte mrkvu, uhorku, klobásu a morské riasy. Posypte čiernym a bielym sezamom.
- Oprite sa o bočný koniec a rolujte odspodu nahor. Počas rolovania vytiahnite podložku a potravinovú fóliu. Medzitým zľahka pritlačte 10 prstami, aby ste rolku upevnili.
- Na vrch položte potravinovú fóliu a obrátený sushi posypte čiernym sezamom.
- Pripravte si ostrý nôž na krájanie sushi. Ak ho namočíte do trochy vody, bude sa krásne krájať!
- Sushi nakrájajte a naaranžujte na tanier.
- Nakrájajte prednú rolku a zadnú rolku sushi.
- Vytvorte štvrtý typ. Kus kukurice uvarte v pare a po vychladnutí z nej rukami odlomte zrnká.
- Pridajte primerané Majonéza a dobre premiešajte s kukuričnými zrnami.
- Z predchádzajúceho rezu vystrihnite tenké prúžky nori. Ponorte si ruky do mierneho množstva vody a vytlačte z nich ryžovú guľôčku oválneho tvaru. Pripravte si plátok lososa alebo rôzne druhy ovocia.
- Na ryžovú guľu položte plátky mrkvy a opatrne k nej prilepte pásiky nori.
- Piaty typ. Uštipnite ďalšiu malú ryžovú guľôčku, položte ju na vrch rozrezaného nori plátku a zrolujte ju.
- Po zrolovaní naň položte kukuricu.