Shopping cart

No products in the cart.

❄️Čerstvé a mrazené - nový výber pre vás! Osobný odber už čoskoro.❄️

Kimchi: Pôvod, kultúrny význam a zdravotné benefity

  • Domov
  • Blog
  • Kimchi: Pôvod, kultúrny význam a zdravotné benefity

Kimchi, tradičné kórejské fermentované jedlo, je jednou z najikonickejších surovín v kórejskej kuchyni. Súčasne patrí medzi najzdravšie jedlá na svete vďaka svojmu bohatému obsahu probiotík, vitamínov a minerálov. V tomto blogu si priblížime históriu a kultúrny význam kimchi, ako aj jeho zdravotné benefity, ktoré z neho robia nenahraditeľnú súčasť moderného jedálnička.

1. Pôvod a kultúrny význam kimchiKimchi-1

História kimchi

Kimchi má svoje korene v starovekej Kórei a jeho vznik siaha viac ako 2000 rokov dozadu. Pôvodná forma kimchi bola jednoduchá – solenie a fermentovanie zeleniny, aby sa predľžila jej trvanlivosť. Výkopávky a historické záznamy potvrdzujú, že kimchi sa pôvodne pripravovalo hlavne z rečkví a soli.

Počas dynastie Joseon (1392 – 1897) sa k receptu pridal čili, ktorý priniesli do Kórey obchodníci z Nového sveta. Odvtedy sa kimchi vyvinulo do podoby, ktorú poznáme dnes – pikantná fermentovaná zmes kapusty, čili, cesnaku a ďalších korenín.

Kimchi ako symbol kultúrneho dedictva

V Kórei je kimchi viac než len jedlo – je to symbol kórejskej identity a pohostinnosti. Kimchi sa podáva prakticky ku každému jedlu ako príloha, ktorá dopĺňa chuť hlavého chodu.

Každá rodina má vlastný recept na kimchi, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Počas zimy sa v mnohých kórejských domácnostiach koná „Kimjang“ – tradičná udalosť, kde sa rodina a priatelia spájajú, aby spoločne pripravili veľké množstvá kimchi na celý rok. Tento zvyk bol v roku 2013 zapísaný na zoznam nehmotného kultúrneho dedictva UNESCO.

2. Zdravotné benefity kimchi

Kimchi sa nepovažuje len za chutné jedlo, ale aj za funkčné potraviny, ktoré majú množstvo zdravotných výhod. Tu je niekoľko hlavných benefitov, ktoré kimchi ponúka:

a. Podpora zdravia črievKimchi-2

Kimchi je bohatým zdrojom probiotík, ktoré vznikajú počas fermentácie. Tieto prospešné baktérie pomáhajú udržiavať zdravú mikroflóru čriev, podporujú dobré trávenie a zlepšujú vstrebávanie živín.

b. Posilnenie imunity

Vitamíny C a A, ktoré sú hojne zastúpené v kimchi, posilňujú imunitný systém. Pravidelná konzumácia kimchi môže pomôcť predchádzať ochoreniam, ako sú nachladnutie a chrípka.

c. Podpora chudnutia

Kimchi je nízkokalorická potravina, ktorá obsahuje veľa vlákniny. Vďaka tomu pomáha regulovať pocit sýtosti a podporuje zdravú telesnú hmotnosť. Niektoré štúdie dokonca naznačili, že kimchi môže prispievať k zlepšeniu metabolizmu.

d. Antioxidačné účinky

Cesnak, zázvor a čili papričky, ktoré sú hlavnými ingredienciami kimchi, obsahujú silné antioxidanty. Tieto zlúčeniny pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ktoré sú spojené so starnutím a chronickými ochoreniami.

e. Prevencia civilizačných ochorení

Kimchi obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu pomáhať znižovať hladinu cholesterolu a regulovať krvý tlak. Okrem toho niektoré štúdie ukazujú, že konzumácia kimchi môže znižovať riziko vzniku cukrovky a srdcovocievnych ochorení.

Kimchi-3

Záver

Kimchi je viac ako len tradičné kórejské jedlo – je to symbol kultúrneho dedictva a jeden z najzdravších doplnkov stravy, ktorý si môžete dopriať. Ak chcete ochutnať autentické kimchi alebo si ho pripraviť doma, navštívte AsianSHOP, kde nájdete všetky potrebné ingrediencie. Objavte tújomstvá kórejskej kuchyne a doprajte si tento pikantný poklad plný chutí a zdravia!

 

 

Hádam máte záujem o :

  1. Kompletný sprievodca ázijske potraviny: Od sushi po kimchi
  2. Kórea kimchi
  3. História a zdravotné výhody Ryžový papier: chutná a zdravá voľba od…
  4. História nápojov: Od starovekého varenia k modernej rozmanitosti
  5. Pôvod a história čínskeho víno na varenie a jeho úloha v kuchyni

Leave A Comment

0
míňať  59,00 viac získať doprava SK zadarmo
Vaša karta je prázdna!

Zdá sa, že ste do košíka ešte nepridali žiadne položky.

Prehľadávať produkty